Er is meer flexibileit toegevoegd en het is nu mogelijk om vooringestelde factuur sjablonen op te stellen. Hiervoor is een extra tabblad toegevoegd bij tabellen -> Financieel -> Factuur kolom opmaak.
Om een begin te maken volgt men de onderstaande stappen:
Stap 1: een nieuwe opmaak aanmaken. Gebruik hiervoor de rechtermuistoets en kies de optie “Toevoegen” Daarna geeft u in voor welk type factuur de opmaak bedoeld is.
Afhankelijk van het type factuur zijn er verschillende kolommen beschikbaar. Elk type factuur heeft een eigen vooringestelde kolommen structuur. De 2e stap is het toevoegen van een omschijving voor deze specifieke opmaak.
De volgende stap is het opstellen van de gewenste kolommen die men terug wil zien. Sommige kolommen in het overzicht kunnen niet uitgeschakeld worden omdat deze verplicht zijn. Per kolom kan ook nog eens de kolombreedte worden opgegeven. Indien de waarde op 0 staat, dan zal de standaard breedte gebruikt worden. Ga vervolgens naar het tabblad sjabloon en voeg een regel toe met de rechter muistoets.
Het aantal regels kan naar eigen wens toegevoegd worden. Onderstaand vind u als voorbeeld een oude termijn factuur opmaak van ConstruSteel.
De eerste regel bevat de tekst “termijn 1”. Dit is de termijn omschrijving die normaal ingevoerd wordt bij het aanmaken van de termijn. Deze regel wordt altijd automatisch aangemaakt. Het is daarom niet nodig om deze in te voeren in het sjabloon.
De tweede regel wordt alleen getoond wanneer de optie “termijn opmerking afdrukken” is aangevinkt. Deze optie vindt u onder systeem -> instellingen -> Financieel (Verkoop).
Indien deze optie aan gevinkt staat wordt de termijn opmerking op de termijnfactuur afgedrukt.
De volgende stap is het definiëren van de overige regels op de termijn factuur:
Na de eerste 2 regels komt een lege regel. Gevolgd door 5 regels met de standaard termijn teksten en bedragen. Om nu te beginnen met een nieuw sjabloon voegt u 6 lege regels toe. Deze regels gaan we vervolgens vullen met de eigen tekst. (Om een regel toe te voegen kunt u ook de “insert” knop op uw toetsenbord gebruiken.)
In dit geval is de eerste regel leeg en beginnen we met de 2e regel.
De kolom omschrijving is de standaard tekst die afgedrukt wordt op de factuur. Het bedrag kan ingevoerd worden om van te voren ingestelde bedragen In het sjabloon op te slaan. De kolom “bedrag selectie” is een selectie lijst waaruit u een keuze uit de beschikbare bedragen kunt maken. Wilt u bijvoorbeeld de aanneemsom van het project op regel 2, dan kiest u hier de optie “Totale aanneemsom”.
De instelling “termijnen aanmaken per fase” is van belang voor het bepalen van de bedragen. Afhankelijk van deze instelling worden bedragen al dan niet gerelateerd aan de bedragen van de fase of het totale project. Indien deze optie is aangevinkt worden de bedragen gerelateerd aan de fase.
In dit geval dienen er 3 kolommen ingevoerd te worden. Omschrijving, Bedrag, Selectie en/of het bedrag onderstreept moet worden.
Daarnaast zit er ook een optie in om de volgorde van rijen te beinvloeden. U kunt met de regelnummers in de kolom “volgorde” bepalen op welk regelnummer een bepaalde regel komt te staan. Indien alle gewenste gegevens zijn ingevoerd kunt u op OK klikken.
U kunt naast deze opmaak tevens een vereenvoudigde opmaak aanmaken. Op deze wijze heeft u de keuze om per termijnfactuur een opmaak te kiezen.
Op een soort gelijke wijze zoals boven beschreven kunt u ook opmaken aanmaken voor de verschillende factuur typen zoals: Verzamelfacturen, Geavanceerde verzamelfacturen, etc.
Ook is het mogelijk om per factuurtype de meest gebruikte opmaak als standaard in te stellen. Systeem -> instellingen -> financieel (verkoop - 2)
In de module relatiebeheer is het mogelijk om voor bepaalde klanten de gewenste verkoopfacturen in te stellen.
Indien u bij het aanmaken van een factuur een bestaand sjabloon opent, dan kunt u dit sjabloon per factuur nog weer bewerken.
De instelling die wordt gedaan bij de verkoopfactuur zelf overruled de instelling die gedaan is bij de betreffende relatie. Deze overruled daarop weer de algemene instelling. |