Voordat met de calculatie begonnen kan worden dienen een aantal gegevens te worden ingesteld. Via systeem -> instellingen kan de algemene instelling bewerkt worden. De blauwe velden worden opgeslagen in het register en kunnen daarom per pc verschillen (Zie de afbeeldingen hieronder).
Het eerste tabblad algemeen bevat een knop [Leverancier]. Hiermee kan ingesteld worden met welke prijslijst gewerkt wordt wanneer een nieuwe calculatie wordt gestart (zie afbeelding hieronder).
Ook kan gekozen worden met welke bewerkingslijst standaard gewerkt wordt. Dit zal in de meeste gevallen standaard zijn. Extra bewerkingslijsten zijn aan te maken via. tabellen -> kosten/opslagen/uren -> bewerkingen. Klik op de knop nieuw).
Wanneer het gewenst is altijd met de nieuwste prijslijsten te werken kan dit ingesteld worden d.m.v. een vinkje te zetten. Telkens wanneer ConstruSteel opgestart wordt controleert het systeem of er nieuwe prijslijsten zijn. (vanuit CS kan dit ook gedaan worden: Tabellen -> Controleer op nieuwe prijslijsten.)
Bij het invoeren van data zoals bij uren of inkoopfacturen komt het voor dat de data van de bovenstaande regel overgenomen kan worden. Door bijvoorbeeld bij het veld overnemen "tab" te selecteren worden de gegevens overgenomen wanneer men in de regel door tabt. Wanneer dit niet gewenst is kan men zoals in het voorbeeld de enter-toets gebruiken.
Bij het veld artikelgroep kan aangegeven worden met welke artikelgroepen gewerkt worden. Door op het driehoekje te klikken komt een lijst beschikbaar waarin dit aangegeven kan worden. Deze artikelgroepen zullen ook zichtbaar zijn in de module calculatie. Indien men een bepaalde groep niet aan heeft staan zullen de artikelen die zich hierin bevinden ook niet worden getoond.
Op het tabblad calculatie bij de instellingen dient men verder instellingen te doen die betrekking hebben tot de module calculatie. Deze zijn van belang voor de opbouw van de calculaties en dient zorgvuldig gedaan te worden. Onder het kopje calculatie dient men de blauwe velden te vullen. Hetzelfde geldt voor het kopje toeslag. Dit zijn ook de zogenaamde verplichte velden. Het enige verschil met het vullen van de velden is dat bij calculatie uit een pull-down menu de groepen gekozen kunnen worden en bij toeslagen kan men deze intypen.
In de velden onder “toeslag” dient aangegeven te worden welke toeslagen bij bijvoorbeeld zagen, stralen etc. horen. Een overzicht van toeslagen is beschikbaar via Tabellen -> Kosten/Opslagen.Uren -> Toeslagen.
Zoals te zien is vallen de toeslagen 1,5,6,7 onder zagen Stralen onder 2 en Stralen/lasverven onder 3. Het veld kostensoort heeft betrekking op de toeslagen. Via Tabellen -> Kosten/Opslagen.Uren -> Kostensoorten is te zien dat kostensoort 98 toeslagen betreft.
Bewerkingen automatisch genereren Als men "bewerkingen automatisch genereren op subproject" aan vinkt dan worden de bewerkingen die ingesteld zijn bij tabellen -> bewerkingen automatisch overgehaald in het nieuwe subproject. Bij het veld "bewerkingen waar geen bedrag voor gerekend mag worden" is een pull-down menu waar gekozen kan worden over welke bewerkingen geen bedrag gerekend mag worden. Men kan dit aanvinken in deze lijst.
Bij het aan vinken van de optie "mat. opslaan per regel" wordt elke regel die wordt ingevoerd qua materiaal in de calculatie module opgeslagen.
Standaard subproject Het veld "standaard subproject" houdt in dat wanneer een nieuwe calculatie wordt aangemaakt er gelijk een subproject wordt aangemaakt. Zie de onderstaande afbeelding.
Meldingen Wanneer tijdens het invoeren van artikelen een artikel zonder prijs ingevoerd word komt de melding “basisprijs op aanvraag” door middel van het vinkje kan deze optie in- of uitgeschakeld worden.
Artikel lengte waarbij een melding gegeven moet worden Het veld “artikel lengte waarbij een melding gegeven moet worden” houdt in dat wanneer bij calculeren een artikel met een lengte van meer dan 30000mm ingegeven word er een melding op het scherm wordt getoond dat de maximale lengte is overschreden.
Schroot toeslag Onder het kopje schroot toeslag dient men de kostensoort van deze toeslag in te vullen. In het pull-down menu van de artikelgroep kan worden aangegeven over welke artikelgroepen schroot toeslag wordt berekend.
Automatisch PosNr genereren Bij het inschakelen van "automatisch PosNr genereren" worden bij de handmatige invoer van materialen posnr's toegekend. Deze kunnen uitgevuld worden door het aantal karakters aan te geven. Geeft men hier bijvoorbeeld 3 in dan wordt het posnr. P0003, de volgende P0004, enz. |