Waarderingssenario’s Er zijn 5 scenario’s. Afhankelijk van welke ingesteld is als standaard wordt deze gehanteerd bij financieel/actuele waardering. De overige scenario’s worden dan nog getoond bij waarderingsscenario’s. Het scenario wat als standaard is ingesteld wordt hier dus niet getoond! Een waarderingsscenario gaat alleen op voor artikelen die in vrije voorraad staan. Artikelen welke niet in de vrije voorraad staan, maar bijvoorbeeld in de projectvoorraad, worden bepaald conform hoe ze belast zijn in het project. Indien er in een project een (geavanceerde) factuur is gemaakt van het artikel dan zal deze prijs gehanteerd worden. Is er geen factuur gemaakt dan geldt de ingevoerde prijs bij de bestelling.
Mocht op basis van deze informatie geen prijs bepaald kunnen worden voor een artikel dan worden de andere voorraad waarderingsscenario’s toegepast om een prijs te bepalen. Hiervoor wordt de volgende volgorde gebruikt:
1. Laatste prijs (via inkoop) 2. Gemiddelde prijs (via inkoop) 3. Laatste prijs (via bestellingen) 4. Gemiddelde prijs (via bestellingen) 5. Prijs via prijslijst
Indien een waarderingsscenario een prijs oplevert, dan zal deze prijs gehanteerd worden voor het artikel. Zo niet, dan wordt de volgende waarderingsmethode geprobeerd.
Om een waardering te kunnen maken is volledige informatie van een artikel benodigd. De informatie die benodigd is verschild per eenheid.
Vaste prijs per product De vaste prijs per product wordt bepaald voor artikelen in de vrije voorraad op basis van de prijs zoals bekend in de actuele prijslijst, die gekozen is bij de artikelgroep.
Gemiddelde inkoopprijs (facturen) Hiervoor moet gebruik gemaakt worden van proforma inkoopfacturen. Als er van een proforma van het artikel een factuur is gemaakt, wordt het bedrag uit de factuurregel overgenomen. Voor deze waarderingsmethode wordt binnen de opgegeven periode gekeken naar de inkoopregels van het betreffende artikel. Voorraad Omschrijving
Laatste inkoopprijs Hiervoor moet gebruik gemaakt worden van proforma inkoopfacturen. Als er van een proforma van het artikel een factuur is gemaakt, wordt het bedrag uit de meest recente factuurregel m.b.t. dit artikel overgenomen. Kleine kanttekening is dat ‘meest recent’ alleen op datum gaat, en niet op tijd. Mochten er dus op 1 dag meerdere dezelfde artikelen ingekocht zijn, dan wordt willekeurig 1 van deze prijzen gebruikt.
Gemiddelde inkoopprijs (via bestellingen) De prijs wordt berekend op basis van bestelregels voor het betreffende artikel. Het artikel hoeft hierbij niet specifiek ‘op geleverd’ gezet te zijn. Hierbij wordt het gemiddelde over de opgegeven periode bepaald via de bestellingen.
Laatste inkoopprijs (via bestellingen) Hierbij wordt de eenheidsprijs van de meest recente inkoop via de bestellingen gehanteerd. Hierbij hoeft een materiaalregel niet specifiek ‘op geleverd’ gezet te zijn.
Kleine kanttekening is dat meest recent alleen op datum gaat en niet op tijd. Mochten er dus op 1 dag meerdere dezelfde artikelen besteld zijn, dan wordt willekeurig 1 van deze prijzen gebruikt. |