Belang van betrouwbare kostprijscalculatie groeit

Het blijven uitdagende tijden voor staalbouwbedrijven, aangezien staalprijzen door schaarste blijven stijgen. In de laatste twee maanden van 2020 stegen de prijzen al fors. De stijging zet zich voort in 2021, waar staalprijzen met een recordtempo blijven stijgen en het einde nog niet in zicht is.

Met name de toegenomen vraag naar staal vanuit de automobielsector en de gestegen grondstofprijzen lijken de oorzaak te zijn van de schaarste en prijsstijging van staal. Sommige leveranciers en service centers kunnen hierdoor bestaande afspraken met staalbouw- en constructiebedrijven niet altijd volledig nakomen.

Belang van betrouwbare kostprijscalculatie essentieel

Door de stijgende prijzen lijkt de concurrentiepositie van staalbouwers binnen de bouwsector onder druk te staan. Meer dan ooit, is een goede kostprijscalculatie essentieel voor ieder project. Na de opdrachtbevestiging is deze immers niet meer te wijzigen. Staalbouwers willen geen fouten en verouderde prijzen en verouderde kengetallen in calculaties van het bedrijf. Door altijd te rekenen met de juiste getallen, weet men vooraf exact wat er kan worden verdiend per project.

Rekenen met actuele prijzen en kengetallen

Om vooraf te weten wat er kan worden verdiend per project, dienen staalbouw- en constructiebedrijven kengetallen binnen de calculatie te actualiseren. De prijsstijging zal moeten worden meegenomen in de kostprijscalculatie. Ook de gevolgen van het coronavirus binnen het staalbouwproces (zoals planning van productie en montage, bewerkingen in de werkplaats, logistieke handelingen, etc.) maken het actualiseren van bedrijfsspecifieke informatie noodzakelijk. Door gebruik te maken van actuele en accurate data, wordt de kostprijscalculatie betrouwbaarder.

Grafisch calculeren met ConstruSteel

Grafisch calculeren met ConstruSteelVoor een betrouwbare kostprijscalculatie biedt ConstruSteel de mogelijkheid om door middel van een selectie in het BIM-model (Tekla) of met een import / export link (alle CAD/BIM software) data van het model te koppelen aan bedrijfsspecifieke informatie.

Daarmee kunnen staalbouw- en constructiebedrijven eerst snel calculeren om een richtprijs af te kunnen geven en daarna gedetailleerd te gaan calculeren met actuele prijzen en bedrijfsinformatie. Op het moment dat de offerte wordt omgezet in een opdracht, worden alle materialen en overige data meegenomen in het project waarna kan worden begonnen met werkvoorbereiding.

Bronnen: MetaalNieuws, Van den Brink Staalbouw, Staaljournaal NovioStaal, Van Noordenne Staal.

Wilt u een software demonstratie?

Wij maken graag een vrijblijvende afspraak met u, online of op locatie, om u de mogelijkheden en voordelen van onze software-oplossingen te demonstreren.

Vrijblijvende demonstratie

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.