Succesvol digitaliseren binnen de staalbouw in 8 stappen
Binnen de bouwsector besteden de meeste staalbouwbedrijven tegenwoordig veel aandacht aan de automatisering en digitalisering van het staalbouwproces. De stap naar computergestuurde machines (CNC) is door menig ondernemer vaak al gezet. Dankzij nieuwe ontwikkelingen en technieken kan ook de informatiestroom naar de medewerkers in de fabriek worden gedigitaliseerd. Dit levert enorm veel voordelen op (denk hierbij o.a. aan: minder faalkosten, geen onnodig overleg, medewerkers beschikken altijd over de meest actuele werktekeningen, printkosten zijn verleden tijd en wijzigingen zijn eenvoudig door te voeren). Digitaliseren en automatiseren is onderdeel van de visie om slimmer te werken.
Echter, de reden achter deze visie kan per bedrijf sterk verschillen. Maar, ondanks de precieze reden om met digitalisering aan de slag te willen gaan, begint het zetten van stappen op het gebied van digitalisering altijd met de vraag waarom een bedrijf wil digitaliseren. Hierna volgen de overige stappen met als eindresultaat en slimmer en prettiger ingericht staalproductieproces. Wij helpen u alvast op weg met een overzichtelijk stappenplan. Heeft u de eerste stap al gezet?
1. Het waarom
Ieder traject start met de waarom-vraag. Stelt u deze vraag niet, dan is het erg lastig om binnen de organisatie draagvlak te realiseren voor de organisatorische veranderingen op het gebied van digitalisering. Niemand weet in dat geval namelijk welk probleem moet worden opgelost, en wellicht bestaan er binnen de organisatie zelfs verschillende redenen om met digitalisering aan de slag te gaan. het formuleren van een duidelijk doel van de door te voeren digitalisering zorgt voor een heldere focus en vergroot de motivatie binnen het bedrijf om met de nieuwe werkwijze aan de slag te gaan.
2. De onderschatting
De transitie naar digitalisering is een ingrijpende wijziging voor de organisatie. Vertrouwde processen zien er anders uit en werkwijzen gaan veranderen. Het is essentieel om te erkennen dat deze veranderingen tijd en aanpassing vereisen, en niet zonder weerstand zullen verlopen. Neem dit dan dus ook mee in uw projectplan en neem uw medewerkers mee in de veranderingen. De consultants van ConstruSteel begeleiden u hier, wanneer gewenst, uiteraard graag bij.
3. Structuur in uw organisatie
Het is de kunst om de structuur te automatiseren en niet de incidenten of de chaos. Verzeker u ervan dat de organisatie en structuur staan. Dit betekent dat de basisprocessen duidelijk en gestroomlijnd moeten zijn voordat automatisering kan worden ingevoerd.
4. Blijf bij het plan
De visie en het beleid zijn vertaald in software-/digitaliseringsbehoeften met een bepaalde doelstelling, een budget en een afbakening met een helder projectplan. Het is cruciaal om vast te houden aan dit plan en niet af te wijken bij de eerste tegenslag.
5. Medewerkers
Alle medewerkers binnen de organisatie zijn bepalend wanneer het gaat om het slagen van de digitalisering. Daarom is het van belang om uw medewerkers onderdeel te maken van het project. Betrek hen bij de planning, luister naar hun feedback, en zorg voor voldoende training en ondersteuning.
6. Interne communicatie
Niets is zo frustrerend als stilte over de voortgang van een project. Iedereen vormt zijn eigen verhaal en niemand weet eigenlijk wat nu écht de status is, wat een negatief sentiment rondom een project kan voeden. Communiceer veelvuldig en helder over de voortgang. Transparantie in het proces voorkomt misverstanden en zorgt voor een breed draagvlak.
7. Bespaar niet op implementatie en training
In ieder projectplan is, zeker bij aanvang, geld en tijd gereserveerd voor het testen en trainen van medewerkers. Dat is niet voor niets. Het overslaan van deze fase kan leiden tot grote problemen en extra kosten op de lange termijn. Zorg er dus voor dat, wanneer de software is geïmplementeerd, er voldoende aandacht wordt besteed aan het trainen van medewerkers om de software op de juiste manier te gebruiken.
8. Vreemde ogen
Uw projectleider zal een flink deel van zijn tijd moeten besteden aan het project. Dit terwijl de dagen bij staalbouwbedrijven al zo volgepland zijn. Maak intern genoeg capaciteit vrij en zorg voor een goede samenwerking met de softwareleverancier. Externe consultants van ConstruSteel kunnen hierbij uiteraard ook ondersteuning bieden. Daarnaast biedt een blik van buitenaf soms weer nieuwe inzichten die erg nuttig kunnen zijn bij een succesvolle uitvoering van het project.
De Rol van ConstruSteel
ConstruSteel speelt een cruciale rol in het digitaliseringsproces van staalbouwbedrijven. De optimalisatiesoftware voor de staalbouw helpt bedrijven om niet alleen de productieprocessen te automatiseren, maar ook de informatiestromen te verbeteren. Met onze expertise en klantgerichte aanpak bieden wij oplossingen die precies aansluiten bij de behoeften van de klant.
Door de implementatie van ConstruSteel’s software-oplossingen kunnen staalbouwbedrijven efficiënter en effectiever opereren. De voordelen van digitalisering zijn onder andere een hogere productiviteit, lagere foutenmarges en betere samenwerking binnen het bedrijf. Een slimmer ingericht productieproces dus. Bovendien zorgt de software ervoor dat bedrijven sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt, wat essentieel is in de competitieve bouwsector.
Meer informatie
Digitalisering binnen de staalbouw is een complex maar noodzakelijk proces voor bedrijven die willen blijven concurreren en innoveren. Door de gestructureerde aanpak van ConstruSteel en het volgen van de acht stappen voor succesvolle digitalisering, kunnen staalbouwbedrijven de transitie maken naar een efficiëntere en meer toekomstgerichte werkwijze. Het begint allemaal met de waarom-vraag en eindigt met een volledig geïntegreerd systeem dat de basis vormt voor verdere groei en ontwikkeling.
Wilt u meer weten over digitalisering van de werkplaats? Voor meer informatie kunt u hier contact met ons opnemen. Daarnaast kunt u meer informatie vinden in het whitepaper: Digitalisering van de werkplaats, deze kunt u eenvoudig aanvragen door contact met ons op te nemen.