Digitalisering van de werkplaats: efficiënte machine-aansturing

In de snel veranderende wereld van de staalbouw is digitalisering niet langer een optie, maar een noodzaak. Staalbouwbedrijven worden geconfronteerd met de uitdaging om competitief te blijven, kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Een cruciale stap in deze richting is de digitalisering van de werkplaats, waarbij geavanceerde technologieën worden ingezet om processen te verbeteren en efficiëntie te bevorderen.

Een noodzakelijke stap naar de toekomst

In de afgelopen jaren heeft de digitalisering van de werkplaats een revolutie teweeggebracht in verschillende sectoren, en staalbouw vormt hierop geen uitzondering. Het doel is om traditionele processen te moderniseren en te profiteren van geavanceerde technologieën om de algehele prestaties te verbeteren. Dit omvat het gebruik van digitale tools voor ontwerp, planning, tracking en zelfs machine-aansturing.

Efficiënte machine-aansturing: de sleutel tot verbeterde productiviteit

Een van de belangrijkste aspecten van digitalisering binnen de staalbouw is efficiënte machine-aansturing, tevens onderdeel van de softwaremodules van ConstruSteel. Dit houdt in dat geavanceerde technologieën worden toegepast om de werking van machines te optimaliseren, waardoor zowel tijd als middelen worden bespaard. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die staalbouwbedrijven in overweging moeten nemen:

  1. Automatisering van processen: door machines te voorzien van geautomatiseerde aansturing kunnen repetitieve taken worden geoptimaliseerd. Dit vermindert niet alleen de kans op fouten, maar verhoogt ook de snelheid van de productie.
  2. Real-time monitoring en data-analyse: digitale aansturing maakt real-time monitoring van machines mogelijk. Hierdoor kunnen bedrijven de prestaties van machines volgen, mogelijke knelpunten identificeren en gegevens analyseren om processen verder te verbeteren.
  3. Bestanden gemakkelijk inlezen: machines van o.a. Voortman, Peddinghaus en Kaltenbach kunnen DSTV+-bestanden standaard inlezen en aangestuurd worden via directe postprocessoren. Machines van Ficep kunnen door ConstruSteel aangestuurd worden middels een PNI-koppeling. Zo kan een boor-/zaagstraat bijvoorbeeld automatisch de juiste onderdeelnummers/possen uit een handelslengte zagen.
  4. Feedback CNC-machines: het is mogelijk om daadwerkelijke productie- en bewerkingstijden van CNC-machines in te lezen en te gebruiken voor kostprijsberekeningen, werkvoorbereiding en productieplanning. Het helpt bedrijven om realistische inschattingen te maken van productietijden.

De digitale toekomst van de staalbouw

De digitalisering van de werkplaats, met een focus op efficiënte machine-aansturing, opent nieuwe deuren voor staalbouwbedrijven. Het stelt hen in staat om competitief te blijven in een snel veranderende markt, waar snelheid, precisie en kostenbeheersing cruciaal zijn. Door deze geavanceerde technologieën te gebruiken, kunnen staalbouwbedrijven niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de weg vrijmaken voor innovatie en duurzame groei in de toekomst.

Neem voor meer informatie over digitalisering van de werkplaats contact met ons op of bezoek ons van 12 t/m 15 maart tijdens de TechniShow op stand 07.B0011, daar vertellen wij u graag alles over de digitale fabriek van de toekomst!

Aanmelden voor de TechniShow

Het bezoek aan de TechniShow is gratis, u kunt zich eenvoudig hier aanmelden. Heeft u vragen over de TechniShow of wilt u graag eerder de digitaliseringsmogelijkheden voor uw organisatie bespreken? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Aanmelden voor de TechniShow 2024