Innovatieplatform Staalbouw: grafisch calculeren en productiedata

Samen met een aantal toonaangevende organisaties in de staalbouw, is ConstruSteel binnen het Innovatieplatform Staalbouw bezig met het innoveren van het staalbouwproces. Het platform kent verschillende werkgroepen van staalbouwbedrijven voor het optimaliseren van het staalbouwproces. Met de werkgroep Grafisch Calculeren wordt bekeken hoe kostprijscalculaties sneller en nauwkeuriger gemaakt kunnen worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de verzamelde productiedata vanuit de werkplaats. 

Grafisch calculeren met productiedata - ConstruSteelOnlangs stond er een online meeting van het Innovatieplatform Staalbouw gepland om de ontwikkeling en toekomst van het staalbouwproces te bespreken. Vanuit de werkgroep Grafisch calculeren werd een update gegeven over de voortgang en voorlopige resultaten. Het doel: snel en eenvoudig een betrouwbare calculatie maken op basis van het BIM-model en bedrijfsspecifieke informatie. De kpi’s en bedrijfsspecifieke variabelen zijn inmiddels vastgesteld, evenals de rekenregels voor de calculatie. De eerste pilots lijken veelbelovend.

Grafisch calculeren met realtime productiedata

Om een betrouwbare calculatie te kunnen maken, is naast het model óók bedrijfsspecifieke informatie noodzakelijk. Staalbouwers willen geen fouten, verouderde prijzen en verouderde kengetallen in calculaties. Om vooraf te weten wat er kan worden verdiend per project, dienen staalbouw- en constructiebedrijven kengetallen binnen de calculatie te actualiseren. Zo moeten prijsveranderingen worden meegenomen in de kostprijscalculatie.

Grafisch calculeren - ConstruSteelOok de gevolgen van het coronavirus binnen het staalbouwproces (zoals planning van productie en montage, bewerkingen in de werkplaats, logistieke handelingen, etc.) maken het actualiseren van bedrijfsspecifieke informatie juist nu noodzakelijk. Het Innovatieplatform Staalbouw bekijkt hoe deze informatie (zoals bewerkingstijden van machines, samenstellen of aflassen) verzamelt en ingezet kan worden binnen het staalbouwbedrijf. De kostprijscalculatie wordt betrouwbaarder als men gebruikmaakt van actuele en accurate data. Door altijd te rekenen met de juiste getallen, weten staalbouwbedrijven vooraf exact wat er kan worden verdiend per project.