Onderzoek Metaalunie: onzekere tijden bouw- en metaalsector

Na de stikstof- en PFAS-problematiek, is de bouwsector in 2020 ook getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Projecten komen onder druk te staan en het aantal aanvragen voor nieuwe projecten schommelt. Hoe ziet uw orderportefeuille eruit? Is uw organisatie wendbaar om mee te bewegen met de markt, ook als de bouw weer aantrekt? Recent onderzoek van de Metaalunie laat voorzichtig herstel zien, maar de komende periode blijft voor staalbouw- en constructiebedrijven onzeker.

Omzetdaling vlakt af in derde kwartaal

Het zesde onderzoek van Koninklijke Metaalunie naar de gevolgen van de coronacrisis toont voorzichtig herstel bij ondernemers. Het aantal bedrijven dat te maken heeft met omzetdaling is voor het eerst sinds het uitbreken van het virus in Nederland afgenomen. Het aantal ondernemers dat problemen ondervindt van de coronacrisis is in het afgelopen halfjaar langzaam afgenomen van 86% in maart naar 71% september.

Grootste belemmeringen

In de eerste vijf edities van het onderzoek nam het aandeel van bedrijven dat omzetdaling als belemmering ervoer tot aan de zomervakantie toe tot bijna 80% van de respondenten. In het zesde onderzoek geeft nog 60% van de bedrijven aan dat de afname van de orderportefeuille een probleem is. Het ziekteverzuim neemt toe ten opzichte van voor de zomervakantie. Mogelijke oorzaak hiervan is de wachttijd tussen de aanvraag van een coronatest en de uitslag ervan.

Voor de zomervakantie gaven de respondenten aan een omzetdaling in het derde kwartaal te verwachten van gemiddeld 22%. Twee maanden later is de stemming wat minder negatief en wordt een omzetdaling van gemiddeld 15% ten opzichte van 2019 verwacht.

Maatregelen

De belangrijkste maatregel waar bedrijven gebruik van maken blijft de loonkostensubsidie NOW. Van NOW 1.0 heeft bijna 60% van de bedrijven gebruik gemaakt, van NOW 2.0 45% en 35% van de bedrijven verwacht gebruik te gaan maken van NOW 3.0. Twee andere maatregelen die veel worden genomen om de omzetafname het hoofd te bieden, zijn de afbouw van de flexibele schil en het uitstel aanvragen van betaling van belastingen.

Liquiditeitspositie

Op de vraag of bedrijven binnen nu en een jaar liquiditeitsproblemen verwachten, antwoordt 77% van de deelnemers dat zij dit niet verwachten. Drie maanden geleden was dit nog 62% en net voor de zomervakantie 68%; een duidelijke verbetering.

Verwachtingen bouwsector in 2021

Het blijven echter onzekere tijden voor staalbouw- en constructiebedrijven. ABN AMRO verwacht een krimp van 3% binnen de Nederlandse bouwsector in 2021 als gevolg van de coronacrisis en de stikstofproblematiek. Zowel ABN AMRO als Rabobank geven aan dat bepaalde maatregelen wel een steuntje in de rug kunnen bieden aan bedrijven binnen de bouw. Naast de instroom van personeel zijn innovatie en industrialisatie nodig voor een toekomstbestendige bouwsector. Door de inzet van slimme technologie, nieuwe producten en nieuwe werkwijzen kan de productiviteit en het rendement omhoog.

Bron: Koninklijke Metaalunie | MetaalNieuws | ABN AMRO | Rabobank

Wilt u een software demonstratie?

Wij maken graag een vrijblijvende afspraak met u, online of op locatie, om u de mogelijkheden en voordelen van onze software-oplossingen te demonstreren.

Vrijblijvende demonstratie

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.