Cruciaal voor de Toekomst van Staalbouw

De bouwsector is voortdurend in beweging, en met de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ondergaat de sector een ingrijpende verandering. De impact van deze wet is voelbaar voor aannemers, toeleveranciers en alle betrokkenen in bouwprojecten. In dit artikel nemen we uitgebreid de tijd om te onderzoeken wat de Wkb precies inhoudt en hoe het specifiek de staalbouwsector beïnvloedt. Tevens kijken we naar de ondersteuning die brancheverenigingen zoals Bouwen met Staal, SNS en Koninklijke Metaalunie bieden om de sector te helpen navigeren in dit nieuwe tijdperk.

Alliantie tussen SNS, Koninklijke Metaalunie en Staalbouwers

Als reactie op de Wkb hebben brancheverenigingen SNS en Koninklijke Metaalunie hun krachten gebundeld om de Regeling Montage Staalbouw te ontwikkelen. Dit biedt staalbouwers de mogelijkheid om zich te certificeren, waardoor ze niet alleen voldoen aan de FPC-certificering voor productie (conform EN 1090-1), maar ook voor montage. Dit initiatief geeft de sector een duidelijke route om aan de Wkb-normen te voldoen en waarborgt daarmee de kwaliteit van staalbouw.

Samenwerking tussen Verschillende Spelers

Niet alleen SNS en Koninklijke Metaalunie nemen de gevolgen van de Wkb serieus. Andere ketenspelers, zoals de dak- en wandbranche, werken aan keurmerken die de synergie tussen verschillende partijen binnen bouwprojecten verbeteren. Dit gezamenlijke streven zal de kwaliteit van bouwprojecten verder versterken.

Invoeringsdata en Details van de Wkb

De Wkb wordt gefaseerd ingevoerd, met verschillende deadlines voor nieuwbouw- en verbouwprojecten. Het is essentieel om ook de Omgevingswet in het oog te houden, aangezien deze wet van invloed is op verbouwprojecten. Verschillende aspecten, zoals aansprakelijkheid, informatieplichten en vergunningen, worden beïnvloed door de Wkb en vragen om nauwgezette aandacht.

De Rol van Kwaliteitsborgers

Onder de Wkb worden bouwprojecten beoordeeld door onafhankelijke kwaliteitsborgers. Deze experts zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de bouwkwaliteit, van het opstellen van borgingsplannen tot het nauwgezet controleren van bouwplannen. Wanneer een gecertificeerde regeling wordt gebruikt, kan de borger minder tijd besteden aan de controle. Dit scheelt tijd en geld.

In het kort

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor de bouwsector, en dit is van invloed op staalbouwers. Het begrijpen en voldoen aan de nieuwe eisen is van essentieel belang. Brancheverenigingen zoals Bouwen met Staal, SNS en Koninklijke Metaalunie spelen een onmisbare rol in het ondersteunen van staalbouwers in dit proces. Samenwerking, certificering en workshops zijn enkele van de instrumenten die bedrijven kunnen hanteren om met succes te opereren binnen de nieuwe wetgeving.

Voor vragen over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen kunt u terecht bij o.a. bij de SNS en de Koninklijke Metaalunie maar u kunt ook gerust een e-mail sturen naar info@construsteel.com.

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken voor een demonstratie of wilt u meer weten over een van onze software-oplossingen? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.